Showstoppers_banner

350 musikaler i huvudet samtidigt


Improfest är festivalen där improvisationskonsten står i centrum. Sara Östebro har ställt ett par frågor till en av de gästande grupperna, hyllade The Showstoppers från London.

Festivalen som tar plats i Göteborg bjuder på ett program kantat med stora improviationsstjärnor, nya talanger och chanser för att slipa på sin egna improskills. Festivalen har redan varit igång ett tag, men nu till helgen blir det som mest intensivt då Teater Aftonstjärnan fylls till bredden!

En av de inbjudna grupperna är The Showstoppers från London. De kommer bjuda på sin bejublade föreställning Showstopper! The Improvised Musical, en, som titeln avslöjar, improviserad musikal där publiken bestämmer tema, stil och vad som kommer hända. Showen har spelats på West End och gruppen har vunnit flera priser (bland annat den kreddiga Olivier Awards!).

Jag passade på att ställa ett par frågor till gruppen inför deras göteborgsbesök:

Vad skulle ni säga är det svåraste med den här typen av improvisation?

– Vi måste ha färsk kunskap om sisådär 350 musikaler i huvudet samtidigt, vilket är ganska mycket! Men lyckligtvis så älskar vi alla musikaler så vi har ingenting emot att lyssna på dem jämt och ständigt. Sen så har vi nu improviserat nästan 900 musikaler hittills, och populära publikförslag kan återkomma flera gånger – så det kan vara väldigt mentalt utmanande att inte oroa sig för mycket över att göra samma sak som du gjort tidigare – speciellt när vi har längre turneringar. Men mestadels är det bara kul! Och det är likadant som annan improvisation – ibland är det svåraste att vara lyssna och säga ja!

showstopper_genera2l_400px

Foto: The Showstoppers

Vilken är er favoritmusikal, eller favoritmusikal-stil?

– Vi är alla FÖRÄLSKADE i Sondheim, och självklart Hamilton, som kan vara fantastiskt spännande och stimulerande att improvisera!

Kan ni berätta om någon av de mest minnesvärda upplevelserna ni haft när ni spelat Showstopper?

– Det är så många. Vi har varit så lyckligt lottade, att få resa världen över – och spelat vid polcirkeln, i Hong Kong, Singapore, Toronto, New York – men en av de mest minnesvärda upplevelserna för oss var när vi slutade vår spelperiod på West End och blev den första improviserade föreställningen någonsin att bli nominerad för en Olivier Award  – och sen vinna det! Det var otroligt surrealistiskt och vi är ofantligt stolta.

Vad är ert främsta tips till någon som vill bli bättre på improvisation?

– Fortsätt göra det. Fortsätt göra det inför publik. Fortsätt lära dig. Fortsätt lyssna. Arbeta med nya människor. Arbeta med människor du känt länge. Och var intresserad av världen runt omkring dig. Läs, kolla på filmer och TV, lär dig nya tekniker, lär dig om vetenskap och konst. Fortsätt vara nyfiken. Inget av detta kommer iallafall göra dig sämre!

 

The Showstopper – The Improvised Musical

Torsdag 31 augusti, 21.00

Teater Aftonstjärnan

 

Hela programmet för Improfest finns i guiden och i en samling i appen.

 

Omslagsbild: The Showstoppers

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *