glitter-2500318_1280

Jury sökes – Scenkonstgalan 2017


Det är återigen dags för Scenkonstgalan! Brinner du för scenkonst och vill hylla allt häftigt som görs? Vill du blöta och stöta dina tankar med andra scenkonstproffs? Kort och gott – vill du sitta i juryn?

Scenkonstgalan är en kärleksnatt där vi hyllar scenkonsten på scen i ett alldeles eget glittrigt galaformat. Vårt mål är att på lång sikt stärka scenkonstens status och i ett direkt perspektiv väcka intresset för scenkonstens mångfald av genres och uttryck. Genom galan skapar vi en plattform varifrån scenkonstens värde och samhälleliga relevans kan förstås och diskuteras, vi skapar ett tankecentrum och en mötesplats för scenkonsten nationellt. Scenkonsten är ett språk genom vilket vi vrider och vänder på vad det är att vara människa och leva tillsammans. Idag är det viktigare än någonsin att skapa kreativa samlingspunkter där vi tillsammans kan utvecklas och föra samtalen vidare.

Juryfördelning

Syd – 2 st

Öst – 3 st

Väst – 3 st

Norr – 2 st

 

Deadlines och datum 

Ansök om att vara med i jury senast måndag den 9 oktober.

Scenkonstgalan sker den 17 februari, det är ett plus om du kan närvara. Den stora juryträffen den 12-14 januari är obligatorisk.

 

Kika gärna in förra årets gala här

Uppdraget innebär att du blir en del av den grupp som suger i sig så mycket scenkonst det bara går och som sedan är med om en alldeles speciell juryprocess där vi  väljer ut de grupper, konstnärer, produktioner, processer, tendenser osv osv som förtjänar extra pepp och hyllning. Jurygrupperna på de olika orterna träffas först enskilt, inför de avgörande beslutet träffas hela den stora gruppen i Göteborg.

 

Vi söker dig:

 • som brinner för scenkonst (teater, dans osv)
 • som jobbar (eller kämpar för att få jobba) inom scenkonstfältet, inom akademin eller inom kulturjournalistiken.
 • som vill/går på mycket scenkonst under året.
 • som vill vara med om en spännande juryprocess och hylla scenkonsten.

Jurymedlemmar kommer väljas ut av Scenkonstguidens crew. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet. Scenkonstguiden kommer sträva efter att få till en mix av personer med olika bakgrunder och scenkonsterfarenheter. Uppdraget är ideellt. Scenkonstguiden står för resa och boende i samband med träffar och gala.

 

Skicka din intresseanmälan till info@scenkonstguiden.se med svar på frågorna:

 • Vem är du?
 • Var befinner du dig, vart går du mest på scenkonst?
 • Vilka scenkonstformer går du igång på?
 • Har du tid att se/har du sett minst 15 scenkonsthändelser under året (perioden okt 2016- dec 2017)?
 • Kan du närvara vid stora juryträffen i Göteborg den 12-14 januari 2018?
 • Vad tar du med in i juryarbetet – vad är din specialitet?

 

XOXO

Scenkonstguidens crew

Matilda Johansson                            

Sara Östebro                                

 

                    
info@scenkonstguiden.se

031 – 21 62 15

 

Om Scenkonstguiden

Scenkonstguiden jobbar för att lyfta scenkonsten och synliggöra konstens styrka. Detta genom att skapa scenkonsthändelser och mötesplatser, producera redaktionellt material och skapa digitala hjälpmedel som gör scenkonsten mer lättillgänglig.

Var kommer vi ifrån?

Scenkonstguiden drivs av Teater Nu, en fri teatergrupp med bas i Göteborg som producerar scenkonst och mobiliserar mötesplatser. Teater Nu är ett idéburet konstkollektiv där fokus är det nyskapande, nyskrivna och närvarande.

Värdegrund

”För vem?” och ”Vem får?” är frågor som ständigt diskuteras i Scenkonstguidens arbetsprocess. I detta ingår att vara medveten om och synliggöra  maktstrukturer. Sätta konsten i fokus och inte bakgrund. Visa på mångfald och ha ett intersektionellt perspektiv. Denna värdegrund ligger till grund för Scenkonstgalan, och genomsyrar hela processen, från nomineringar och programläggning till marknadsföring och språkbruk.

Juryn ska

 • se till att där finns en god blandning av institutioner och fria utövare i nomineringsfältet
 • arbeta utifrån en intersektionell analys
 • i sitt framtagande av nominerade ta hänsyn till kvalitet, mångfald, bredd och nya röster
 • arbeta för att lyfta en representativ bild av scenkonstfältet och en bredd av erfarenheter
 • arbeta för att säkra en spridning och blandning av olika scenkonstgenres samt av scenkonst för en blandning av målgrupper
 • arbeta för att säkra en geografisk spridning

 

Våra samarbetspartners

Scenkonstguiden stöds av Västra Götalandsregionen och samarbetar med Sensus och KulturUngdom. Scenkonstgalan görs med stöd från Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen.

 

Bild i banner: CC0 Creative Commons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *